به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مراسم بازگشایی کتابخانه مرکزی پارکشهر تهران، سهشنبه ۵ شهریور با حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاونان و مدیران نهاد و جمعی از علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدید از بخشهای مختلف کتابخانه مرکزی پارکشهر تهران، در جمع خبرنگاران گفت: یکی از اتفاقات خوبی که در فضای چهل ساله بعد از انقلاب اسلامی تجربه کردهایم، توسعه فضاهای کتابخانه های ما بوده است؛ به طوری که از حدود ۳۷۰ کتابخانه پیش از انقلاب اسلامی، به ۳ هزار و ۴۴۵ کتابخانه در سال ۹۷ رسیده ایم. یعنی چیزی حدود ۹ برابر افزایش را در این حوزه تجربه کردهایم.
وی افزود: در همین روند از سال ۹۱ به بعد حدود ۶۰۰ کتابخانه جدید تاسیس شده است و امسال نیز از ابتدای سال تاکنون حدود ۴۰ کتابخانه افتتاح شده که ۲۹ کتابخانه در همین هفته دولت افتتاح می شود. بر همین اساس روز گذشته در استان اصفهان ۷ کتابخانه افتتاح شد و این روند در استانهای دیگر نیز ادامه خواهد داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسیلامی درباره بازگشایی کتابخانه مرکزی پارکشهر گفت: کتابخانه ای که امروز بازگشایی می شود، کتابخانه ای است که مردم تهران و حتی مردم خارج از تهران خاطرات بسیار خوبی را به لحاظ مراجعات به آن داشتهاند.
وی با اشاره به رویکردهای مورد توجه در روند افتتاح کتابخانههای عمومی در سالهای اخیر گفت: در روند افتتاح کتابخانه ها در سالهای اخیر چند رویکرد کلی دنبال شده که یکی از آن توجه به حوزه کودک و نوجوان به عنوان پایه فرهنگی کتابخوانی بوده است؛ در این روند بخش کودک و نوجوان در کتابخانه های جدید به عنوان بخشی کاملا جدی دیده شده؛ موضوعی که در کتابخانه پارک شهر نیز کاملا مشهود و محسوس است.
وی افزود: اگر ما بخواهیم کتابخوانی را در فضای اجتماعی خودمان گسترش و عمق دهیم، باید طعم آن را از کودکی به افراد بچشانیم. اینکه ما بتوانیم بخش کودک و نوجوان در کتابخانه ها را به عنوان بخش جذاب کتابخانه معرفی کنیم، پایه مهم کتابخوانی در جامعه را بنا کردهایم.
رئیس هیأت امنای متابخانههای عمومی کشور ادامه داد: اتفاق خوب دیگری که دوستان در نهاد به سمت آن رفتند موضوع مخزن باز است؛ این موضوع را می دانیم که هر چه به جلو پیش میرویم، علاقه نسل جدید به گزینش گری افزایش می یابد؛ این در حالی است که مخزنهای بسته فرصتهای این گزینش گری را کمتر میکند. کتابخانه پارک شهر در گذشته به صورت مخزن بسته در طبقه پایین اداره میشد، اما امروز مخزن باز این کتابخانه در طبقه همکف در بخش قابل رویت قرار گرفته تا افراد بتوانند آزادانه در موضوعاتی که مد نظر دارند، قدرت انتخاب پیدا کنند.
صالحی ایجاد بخش خدمات الکترونیک در کتابخانهها را از دیگر رویکردهای قابل توجه در کتابخانههای عمومی دانست و گفت: به طور طبیعی در سال های اخیر فضای مجازی و پایگاههای اطلاعاتی برای هم مطالعه و هم پژوهش، در کنار کتابخانه ها اهمیت ویژه پیدا کردهاند. استفاده از پایگاه های اطلاعاتی که در فضا های کتابخانههای جدید که امکان ارتباط با بیرون از کتابخانه و دسترسی به نسخه های الکترونیک را فراهم میکند، از امکانات جدید است که میتواند پا به پای کتابهای کاغذی مورد استفاده قرار گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: با توجه به اینکه ما کتابخانه را به عنوان یک پایگاه تولید علم و پژوهش می دانیم، ایجاد یک محیط جالب، جذاب و قابل توجهی برای پژوهشگران به منظور تولید علم، از دیگر نکات و رویکرد هایی است که در افتتاح و بازگشایی کتابخانه های جدید مد نظر دوستان در نهاد بوده است. اختصاص دادن اتاقهای خصوصی مطالعه به منظور ایجاد محیطی آرام برای محققین را میتوان نمونهای از این رویکرد دانست که نمونه آن را در کتابخانه مرکزی مشهد و این کتابخانه میتوان دید. ما با گسترش این محیط ها می توانیم به روند تولید علم کمک کنیم.
وی افزود: نکته دیگری که به نظر می آید به عنوان یک رویکرد جدی مورد نظر دوستان در نهاد کتابخانه ها بوده، این است که بخش هایی از جامعه ما که گرفتار محرومیت های طبیعی هستند، گرفتار محرومیت های اجتماعی نیز می شوند. به عنوان مثال در شرایط استفاده از کتابخانهها در گذشته برای افرادی که مشکلات جسمی و طبیعی داشتهاند آماده نبوده؛ اما رویکردی در حال دنبال شدن است که مشخصا در حوزه نابینایان به ثمر نشته است. ایجاد فضای اختصاصی برای نابینایان، ارائه کتابهای بریل و گویا و همچنین ارسال کتاب برای این عزیزان، بخشی از خدمات درنظر گرفته شده است.